zaterdag 28 januari 2012

Grives

Fichier:Max Liebermann Canning factory.jpg

Onlangs kocht ik op een rommelmarkt in Battice een inmaakboekje van Les Stérilisateurs V.S.L. De inmaakglazen werden gemaakt door de Cristalleries du Val Saint-Lambert, een eertijds bekende glasfabriek in de provincie Luik. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer deze brochure (43p.) uitgegeven is; ik denk in de eerste helft van de 20e eeuw.

Wat staat er zoal in? Een uitvoerige inleiding over de soorten van inmaakglazen en hoe ze te gebruiken, gevolgd door - uiteraard - recepten. Groenten, fruit, vlees, gevogelte en wild, vis en melk. En jawel, een recept om grives in te maken! De grives die Tos per se niet wilde klaarmaken toen hem dat door meneer Pardoes werd opgedragen!

Waar heb ik het over? Over een boek van Annie M.G.Schmidt, Otje. Otje is de dochter van Tos, een kok zonder papieren, een kok die zich dus niet veel kan permitteren. Het gaat niet goed met hotel De Koperwiek, het hotel waar Tos de scepter zwaait in de keuken en waar hij met Otje ook woont, op een zolderkamertje. Op een dag - er zijn eindelijk gasten - moet Tos het bos in om grives te schieten: de Franse gasten willen een pastei eten met lijsters. Na de aanvankelijke spraakverwarring - "Grieven? Bedoelt u klachten? Hoe kan dat nou? Ze zijn er net. Waar klagen ze dan over?" - gaan vader en dochter het bos in. Natuurlijk gaan ze geen lijsters schieten, vogels zijn tenslotte Otjes vrienden. Vader Tos stelt Otje gerust: hij heeft nog twee kippetjes in de diepvries en zal daar een (on)vervalste lijsterpastei mee maken voor de Franse gasten. In het Otjes kookboek, geschreven door Louise Bos en Roos Voorsluis, volgt dan ook een recept van Lijsterpastei met de toevoeging: (stiekem met kip).

Dan gaat het er in het inmaakboekje minder gevoelig aan toe. Na de vogeltjes geplukt te hebben, moet je ze een half uurtje in boter braden, daarna doe je ze in het V.S.L.-glas en les serrant bien les unes contre les autres, doe je er wat jus over en steriliseer je ze zo'n 60 minuten op 100 graden.
Arme lijstertjes. Overigens vraag ik me af waar je die vogeltjes kocht? Op de markt?

Het schilderij bovenaan het blog is van Max Liebermann, The Preserve Makers

2 opmerkingen:

  1. Otje, dat was altijd zo geweldig! Ik deed vandaag Wordfeud, en legde het woord 'grieven'... Wist geeneens meer waar ik het vandaan had, en toen google-de ik, en kwam ik hier terecht... 'O jaa van Otje!' Helaas kan ik de afleveringen nu nergens meer terugvinden (we hebben ze nog op videoband, maar denk niet dat we ze nog kunnen afspelen... helemaal versleten... jammer...)

    Dat kookboek klinkt wel echt geweldig, dat inmaakboekje iets minder... Brr... Arme beestjes inderdaad...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het Otje-kookboekje is inderdaad leuk. In de meivakantie komen de kleinkinderen logeren en dan moet het maar weer eens tevoorschijn gehaald worden. En dat inmaakboekje? Dat is gelukkig in het Frans en daar hebben ze nog niets mee!

    BeantwoordenVerwijderen