donderdag 28 februari 2013

Uit de verzameling, 1



Nog één nachtje en dan wordt dit winterkookboek opgeborgen; tot begin december 2013 duurt z'n zomerslaap. Oef, zou het dan toch lente worden?

Toch is dit een heel aardig boek, geschreven door Martine Wittop Koning (1870-1963), een huishoudlerares en kookboekenschrijfster met een omstreden reputatie. Haar bemoeienissen met de voedingsgewoonten van arbeiders, haar zuinigheid, haar theosofische opvattingen en vegetarisme maakten haar vaak tot mikpunt van spot. Ze werd zelfs medeverantwoordelijk gesteld voor de teloorgang van de Nederlandse burgerkeuken, aldus Floor Meijer in het Digtitaal Vrouwenlexicon. Desondanks heeft ze genoeg opdrachten gekregen van de o.a. de voedingsmiddelenindustrie: ze heeft meer dan 250 kookboeken geschreven!


I

In dit kookboek, beter reclameboek, uitgegeven in 1920, staan overigens aardige recepten. Toegegeven, de basisingrediënten zijn ons wat vreemd: Delftsche slaolie is olie van olie (=pinda)nootjes, Delfrite is een vast vet, ook van pindanootjes en Delfia werd gemaakt van kokos. Mij lijkt dat onze olie en margarine aardige alternatieven zijn. Wat te denken van: Bruine boonensoep met kerry, Aardappel-pie, Kalfsvleescroquetten, Filosoof, Plukvisch, Stokvisch-koekjes, Pommes château, Heete bliksem, Spruitjes met kastanjes, Hollandsche saus, Vegetarische jus, Sla van Brusselsch lof, Gebakken grutjes, Arretje-cake, Drabbelkoeken, Pound cake, Gevulde cake..... Die laatste heb ik vandaag gemaakt. Je maakt een deegbeslag van het recept van 'pound cake' - eigenlijk niets anders dan de Franse 'quatre quart-cake' - en mengt daar 200 gram vruchten door: krenten, rozijnen, sukade of gember.