vrijdag 27 januari 2012

Wiener Buchteln



Gisteren ontving ik van de postbode het boek Mozarts menu. De eetcultuur van de tweede helft van de 18e eeuw geschreven door Lizet Kruyff en Jonneke Krans. Eergisteren had ik naar een lezing van Lizet Kruyff in de bibliotheek van Voerendaal willen gaan, maar helaas, door omstandigheden heb ik me moeten afmelden. Dat is jammer. Maar gelukkig heb ik wel het Mozart-eet-boek! Daar ben ik om verschillende redenen blij mee.
Het is een mooi boek met veel prettig geschreven informatie over Mozarts tijd en met prachtige foto's. Al een hele tijd lees ik met veel genoegen het weblog van Lizet Kruyff , www.spinazieacademie.nl , maar ik had nog steeds geen boek van haar. En ..., een kookboek met een hoofdstuk 'Werelds Wenen'  moet unbedingt in de kast staan van een dochter met een Weense mama.

Als kinderen kregen wij regelmatig Weense kost voorgeschoteld of gerechten die op een Weense manier werden bereid. Vooral ook gebak. Er staan er nog vele van op mijn menu. Een waarmee ik altijd goede sier kan maken, vooral als er kinderen komen, zijn de zogenaamde Wiener Buchteln.

Ik gebruik altijd het recept uit Menu, de receptenencyclopedie van Spectrum uit de jaren '70.
Je maakt een gistdeeg van 500g bloem, 25g gist, 50g suiker, geraspte schil van een halve citroen, 0,25 dl melk, snufje zout, 1 ei en 70g boter. Dat deeg moet ongeveer een uur rijzen. Daarna rol je het uit tot een lap van ongeveer 1 cm dik en snijd er vierkantjes uit. Ik snij er altijd 12 uit, die passen keurig in vier rijtjes van drie in een ovenschaal. Op de uitgerolde vierkantjes leg je een theelepel jam of liever nog vruchtenmoes. Je vouwt alles keurig op en legt het pakketje met de naad naar beneden in de schaal. Bestrijk de Buchteln met 100g gesmolten boter, laat ze nog 20 minuten rijzen onder een doek en bak ze dan ongeveer 30 minuten op 200 graden. Nog warm met veel poedersuiker bestrooien en dezelfde dag opeten!

In Mozarts menu staat geen recept van Wiener Buchteln, maar wel van Fricassee van kikvors, Herrenpunsch, Hoerenbekjes, Nonnenscheetjes, Verzopen juffertjes enzovoorts, enzovoorts.