
Onlangs kocht ik op een rommelmarkt in Battice een inmaakboekje van Les Stérilisateurs V.S.L. De inmaakglazen werden gemaakt door de Cristalleries du Val Saint-Lambert, een eertijds bekende glasfabriek in de provincie Luik. Ik heb niet kunnen achterhalen wanneer deze brochure (43p.) uitgegeven is; ik denk in de eerste helft van de 20e eeuw.
Wat staat er zoal in? Een uitvoerige inleiding over de soorten van inmaakglazen en hoe ze te gebruiken, gevolgd door - uiteraard - recepten. Groenten, fruit, vlees, gevogelte en wild, vis en melk. En jawel, een recept om grives in te maken! De grives die Tos per se niet wilde klaarmaken toen hem dat door meneer Pardoes werd opgedragen!
Dan gaat het er in het inmaakboekje minder gevoelig aan toe. Na de vogeltjes geplukt te hebben, moet je ze een half uurtje in boter braden, daarna doe je ze in het V.S.L.-glas en les serrant bien les unes contre les autres, doe je er wat jus over en steriliseer je ze zo'n 60 minuten op 100 graden.
Arme lijstertjes. Overigens vraag ik me af waar je die vogeltjes kocht? Op de markt?
Het schilderij bovenaan het blog is van Max Liebermann, The Preserve Makers