dinsdag 14 februari 2012
14 februari Valentijnsdag. Voor ons: zuurkooldag!
Voor ons heeft Valentijnsdag geen betekenis. De liefde wel!
Een heel mooi moment voor Aux deux coins ronds is het jaarlijks terugkerende ritueel van zuurkoolmaken. Han heeft met veel geduld de wittekolen opgekweekt en heeft daarbij droogte, wateroverlast, onkruid èn rupsen, heel veel rupsen, getrotseerd. Het resultaat mag er zijn: reusachtige, prachtige, witte en witgele kolen. Te mooi om eraan te komen!
Maar toch. Het zuurkoolvat wordt tevoorschijn gehaald, Han gaat snijden en schaven en ik hanteer de zuurkoolstamper tot de koolsnippers hun vocht prijsgeven, strooi voldoende zout tussen de verschillende lagen opdat de zuurkool lang goed blijft. En dat is de liefde: voor het land, voor de opbrengst van de moestuin, voor al die heerlijke winterse gerechten die gaan volgen.
Vandaag eten we dus zuurkool. Zuurkoolsoep. Ik laat me leiden door Berthe Meijer, lange tijd culinair medewerkster van NRC Handelsblad. In haar NRC Handelsblad Menuboek staat een mooi recept van Poolse zuurkoolsoep. Een soep met spekblokjes, bouillon, wodka, wijn, ui, appel, gedroogde pruimen, restjes vlees, salami, jeneverbessen, kummel, laurierblad, tomatenpuree, paprikapoeder, aardappelblokjes, champignons èn..... zuurkool.
Een Valentijnssoep met veel liefde..
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten